Tradisyonel Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar katar. Baharat, köklü düni ile Türk ödememek harsünün merkezinde yan almaktadır. Baharat yahut temel malzeme olarak yemeklerde, şirinlarda, dolaşmaşularda, reçellerde ilkin tutulmak üzere dayanıklı çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çhemayar bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına bakarak kullanılmaktadır. Baharatları ödememek pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Usturuplu yemeklerde dosdoğru oranlarda kullanabildiğiniz devir, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlamlar. Hatta doğanın kaynağından gelen baharatların iyileştirici etkisi başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en sağlamlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Bütün bu özelliklerin taçı dizi yemeklerinizi beş on değişmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tatlılık, nitelik yahut tasarruf amacı üzere farklı alanlara bakarak farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki temel bileşenle doğrudan ilişkili olma eğilimindedir. çizgi olarak bahar çeşitleri fiziki özelliklerine bakarak türap, kuru ve taneli tutulmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak bilindik en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü bahar aynı zamanda şirinlıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok münteşir oldukları ciğerin ciğerlerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseri safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseri ödememek pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar yüce ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar kayıt ve ciğereceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı ciğerecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir türap baharatlar beyninde üçüncü nitelik sınıflandırmasına ehil olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçal, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların taçı dizi yeryüzünde henüz dayanıklı çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz üzere baharatlar, farklı bünyeları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hatta temelı baharatlar temel sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının asliye nedeni hiç şüphesiz seyrek olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetihandan ve özel muamelat mucip sıkışık ve acı tatlar oldukları ciğerin çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş yahut zahter üzere baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem epey şifalı hem de özellikle şirinlarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde değerlendirilebilecek öteki baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, yekten bir tomar baharın yaraşır oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Umumiyetle ete tatlılık ilhak etmek üzere yalnızçlarla kullanılmaktadır. Hatta bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce adamakıllı baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çhemayar bahar Türk mutfağında çok kıymettar bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Rum sınırları içre en münteşir kullanılan tatlar beyninde yan almakta ve zımnında Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Pıtrak kullanımları nedeniyle yiyeceklerde hemen fark edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kez zaitrırlar. Rum mutfağında son kadar uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çhemayar, ekseri bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle şark ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere ehil olan türap yahut pul üzere biber bazlı baharatlar hemen hemen bütün yemeklerin temel malzemesidir. Üretimi ciğerin cıcık biberi adı maruz özel bir biber türü mucip bu bahar türü, sağlamlıklı bünyesıyla da çekmece dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Katkısızlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asliye bahar beyninde yan alan hem de Güneydoğu Rum ile özdeşlehandan ve biber özü ciğerermiş bir öteki bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, öteki biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle hemen fark edilir. Hatta keskinlığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan fakat farklı bir bünyeya ehil olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda ekseri ekmek ve zeytinyağı ile tüketilen sağlamlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sağlamak ciğerin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Rum mutfağının talihı Seven Spices
Yedi baharın belki de en bilindik üyesi olan karabiber, hem adet hem de türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz et ürünlerinde doğrudan pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, har iklimlerde yetihandan karabiberlerden bünyelır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya üzere ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları nedeniyle karabiber üretimi ciğerin mükemmeldir. Hatta yiyecekğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin asliye yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı yönü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar beyninde bir özge talih olan kekik, geniş bir tasarruf alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre ferah miktarda yetişmesi, kekiğin birfena varyasyonda kullanılmasının temel sebebidir. Dirlik gır konusu başüstüneğunda, birfena yardımsı olan insan üst sistemi ciğerin iyidir. Kekik otu üzere temelı çkamer türleri günün nihayetinde yorgunluğu dindirmek ciğerin yavuz gelebilir. Bir öteki bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri başüstüneğu ciğerin Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu bahar hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Baharatın ciğerindeki esanslara rabıtlı olarak farklı akıbetlara yavuz gelebilmektedir. Bu açıdan ciğererik ve hammaddelere bakarak uzmanlardan hamil alarak ürünleri dağıtırken tasarruf önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe asliye direği olan bahar çeşitleri ve ocaklık kullanımları, dosdoğru orantıda ve dosdoğru miktarda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet yavuz gelebilir.
Olağandışı ve dağınık baharatlar
Sayısız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın taçı dizi karışım bünyesına ehil olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini alıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseri birkaç baharın ve bu baharatlara haremlik eden aromatik otların karışımıdır. Enikonu popüler olan bu karışımlar hem kullanışlı hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği nedeniyle adından sıkça gır ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü gödeş ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her devir taçınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi uçarıca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin temel maddesi kişniştir. Ancak birfena farklı bahar ciğererir. Türk köftesine adını veren en asliye maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap üzere yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlamlıklı bir ödememek yersiniz. Bir öteki dağınık bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Zeyilşi tadı yardımıyla özellikle salatalar ciğerin uygundur. Ancak sumak baharı ekseri salatalarda, çorbalarda yahut et yemeklerinde kullanılır. Hangi akarsuşların tabii özlerinde antioksidan ciğererdiğini merak ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.